Topptipset från svenska spel

Funderar du på vad topptipset är för något? Då har du kommit rätt, här ska vi ta en snabbgenomgång på vad topptipset är och hur det fungerar. Du hittar även länk till att rätta ditt topptips. Häng med!

Topptipset är ett spel från Svensk Spel som passar för alla fotbollsfantaster. I princip presenteras en kupong per dag där du ska gissa rätt bland åtta fotbollsmatcher. Du spelar genom att satsa 1, X eller 2. För att du ska vinna krävs det att du har alla rätt. 

Topptipset använder sig av samma matcher som Stryktipset och Europatipset men till skillnad från dessa har Topptipset en ny omgång att spela på i stort sett varje dag. Det finns alltid garanterat spel på onsdagar, lördagar och söndagar

spela på topptipset

Så fungerar Topptipset

Kupongen består av åtta matcher där du måste få alla rätt för att kunna vinna. Det betyder således att du ska ha åtta rätt för att kamma hem en vinst. Du ska satsa antingen på 1, X eller 2. 1 för hemmaseger, X för oavgjort och 2 för bortaseger. 

En halvgardering innebär att du väljer två av tre alternativ och en helgardering innebär att du täcker alla tre möjliga utgångar av matchen. 

Detta är ett poolspel så det innebär att du spelar mot andra spelare därför behöver du ha koll på streck kontra odds om du vill vara med på jakten efter höga vinster. 

Spelet passar alla plånböcker då den minsta radkostnaden ligger på en krona. Du kan välja att spela ensam eller som ett del i ett lag med tjänsten “Spela tillsammans”. 72,5 % av omsättningen från Topptipset går tillbaka till spelarna och 2,5 % fyllt på i en rullpottsfond. Denna pott kommer att öka prispotten på utvalt spel. Den aktiveras generellt efter en omgång blivit utan vinnare. 

Lottade matcher

Här fördelas lotterna efter startodds. Det finns 16 möjliga utfall vilket innebär att 2.0 i odds genererar åtta bollar. 4.0 i odds blir fyra bollar och så vidare. Ett tecken kan max få tolv bollar vilket innebär 75 % och minimalt få två bollar vilket motsvarar 12,5 %

Begrepp

Några begrepp är bra att ha koll på när du vill vara med och spela. 

Radinsats: Först noteras antalet rader på kupongen. Raderna baseras på hur mång spikar, halv- eller helgarderingar som väljs att vara med. Därefter ska radinsatsen streckas. Du som spelare kan välja mellan 1, 2, 3, 5 eller 10 kronor. På en favorit betonad kupong rekommenderar man färre rader och högre radinsats eftersom utdelningen mest troligt blir lägre. 

En tuffare omgång genererar generellt sätt mer pengar och då behöver radinsatsen inte vara allt för hög. 

Spelstopp: Håll koll på tiden. En minut innan omgången drar igång så stänger Svenska Spel möjligheten att spela. Det finns en liten text på varje kupong där det står spelstopp noteras. Håll koll på inlämningstiden så du inte missar din chans att vara med. 

Spela tillsammans

Spelformen Spela tillsammans lanserades 2019 och den tillåter dig att spela tillsammans med bekanta, kollegor, vänner och så vidare.  Ett lag upp till och med 50 personer kan vara med. Konceptet har blivit varmt välkommet och chansen att få en vinst är tillsammans är nu enklare. 

Maxa vinsterna

Hur mycket du kan vinna när du har åtta rätt varierar från vecka till vecka. Om ingen får åtta rätt sparas pengarna och används för att fylla på potten vid senare tillfälle. Vinsten går alltså inte vidare till den som hade sju rätt istället. För att du ska få din vinst utbetald krävs det att vinsten är högre än 10 kronor. 

Eftersom att Topptipset är ett poolspel, spelar du inte mot spelbolaget utan mot andra spelare i första hand. Vill du bara vinna eller är det maximera vinsten som gäller för dig?

Vill du vinna utan större tanke på utdelning är det rätt enkelt att spela favoritbetonat. Vill du bli en vinnare i längden och få chansen till stora vinster gäller det att maximera utdelningen och det gör du enklast genom att hålla koll på steckvärdet i första hand. 

Utdelning

Precis som i andra typer av poolspel beror utdelningen på hur många andra vinnare som det finns. Det beror även på hur många som har spelat och vad de har spelat för, det vill säga potten som finns. 

För att ta del av vinstpotten måste du ha alla åtta rätt. Topptipset betalar ut 72,5 % av alla insatser och det är mer än vad både Europatipset och Stryktipset gör. 

Tips Topptipset

För dig som inte har spelat på Topptipset tidigare kan det vara svårt att veta var du ska börja eller tänka på. Här är några tips: 

  • Spela tillsammans: Samla vännerna och skapa egna eller delta i andelsspel. Det är oftast roligare att spela tillsammans då kan man även uppleva spänningen tillsammans och följa spelen. Man kan även bidra med olika kunskaper om de olika spelarna och lagen och på så sätt förbättra sina chanser. Du kan ju även passa på att testa lite trevliga kortspel samtidigt.
  • Analyser: Desto mer du vet om lagen och spelarna ju lättare är det att förutspå ett reslutat. Gör en analys av lagen och spelarna och ta del av experter som är pålästa innan du bestämmer dig hur du vill spela. Spela inte med ditt hjärta utan spela hellre på goda råd. 
  • Skrällar: Inkludera några skrällar. Om den vinnande raden innehåller många skrällar kan vinsten öka avsevärt. Vinsten blir större per kupong ju färre spelare som delar på den. 

Resultatet

Hos Svenska Spel kan du följa alla live resultat från de matcher som ingår i Topptipset. När matcherna är spelade kan du även rätta dina spel. Det som är mest spännande är dock att följa alla matcherna på TV så du kan hänga med i vad som händer hela tiden. 

När matcherna är färdigspelade och kupongerna rättade, delas vinsterna ut. Du kan maximalt få 20 000 kronor utbetalt till ditt spelkonto om du vinner än högre summa än så får du istället vinsten utbetald till ditt bankkonto. 

Sammanfattning

Topptipset är en spelform där fotbollen står i fokus. Variationen bland matcherna är stor där exempelvis Champions League, Allsvenskan och Premier League blandas med brasiliansk, fransk och irlänsk fotboll.  Det finns något som passar alla. 

Det finns även möjligheten att spela tillsammans och då kan ni använda er expertis inom olika områden för att lyckas pricka in rätt resultat. Topptipset är ett poolspel, vinsten beror alltså på hur många som vinner men den beror även på potten som avgörs av hur många som har spelat och hur mycket som man har spelat för.


Det finns några bra tips att ta del av innan du spelar. Några av dem är att spela tillsammans, ta med några skräll samt att göra analyser av lagen och spelarna. Desto mer du vet om matcherna, lagen och spelarna ju större chans har du att pricka rätt. 

Resultat kan du ta del av här hos Svenska Spel men vill du ha extra spänning kan du följa matcherna på TV.