Om du vill spela ett riktigt klassiskt brädspel, då är det Couronne du ska testa. Det här spelet var otroligt populärt för några år sedan och kanske kan man kalla det för en simpel version av biljard. Det är dessutom tacksamt att spelbrädet är mycket mindre än ett biljardbord. Det är helt enkelt enklare att förvara mellan alla spännande spelomgångar.
Om du är född i början eller mitten av 1900-talet så är chansen stor att du har spelat Couronne. Om du nu har grävt upp spelet är dina gamla gömmor eller inhandlat ett helt nytt spelbräde så är det dags att fräscha upp spelreglerna. Givetvis har vi koll på dem!

Spelets ursprung
Couronne har antagligen sitt ursprung i spelet Carrom som uppfanns i Indien. Carrom har dock en viktig skillnad eftersom man skjuter ner alla spelringar med hjälp av sina fingrar istället för med köer. Couronne är även en enklare version både när det gäller regler och spelbräde. Oavsett var spelet har sitt ursprung så finns det gott om liknande spel runt om i världen.
Estland och Lettland har till exempel en nationalsport som liknar Couronne och det finns många franska spel med liknande bräden. Couronne var extra populärt till havs eftersom det är en variant av biljard utan bollar som kan rulla när vågor slår emot båten. Couronne hade sin storhetstid på 1930-talet när det arrangerades ett svenskt mästerskap i Couronne på NK i Stockholm. Det var även ett populärt spel i Finland när det begav sig.
Spelets uppbyggnad
Couronne är ett spel som är mycket enkelt att förstå sig på. Därför kan hela familjen vara med och spela. Spelet rekommenderas från sex år och det beror framförallt på att barnen måste kunna hantera köerna och tänka lite strategiskt. Det går att vara två till fyra deltagare i varje spelomgång.
Det viktigaste i spelet är det fyrkantiga spelbrädet. I spelbrädets fyra hörn finns en fördjupning med en liten cirkel bredvid sig. I mitten av spelbrädet finns det en stor cirkel. För att spela behövs köer, alltså mindre versioner av de spelstavar som finns i biljard.
Spelet går ut på att ni placerar alla spelringar (de är vanligtvis formade som små ringar) i den stora cirkeln i mitten av spelbrädet. Dessa ska sedan skjutas ner i de olika fördjupningarna med hjälp av köer. Den spelare som först får ner alla sina ringar vinner.
Så här spelar man Couronne
Det finns spelringar i två olika färger och varje lag får välja vilken färg de vill ha. Om ni är fler än två spelare så får ni bilda lag och spela tillsammans. Lagen kan bildas så här:
- 2 spelare – En spelare i varje lag
- 3 spelare – En spelare i varje lag samt en spelare som förflyttar sig mellan de två lagen
- 4 spelare – Två spelare i varje lag som tura som att slå
Spelet börjar genom att ni lägger alla spelringar i den stora cirkeln mitt på spelbrädet. Därefter får varje lag varsin svart stötring.
Det första laget placerar sin stötring i den lilla cirkeln vid fördjupningen. Stötringen får också placeras på de streck som löper i en fyrkant längs med hela spelbrädet. Målet är att skjuta den svarta stötringen på de andra spelringarna på hjälp av spelstaven. Det lag som först lyckas skjuta ner alla sina spelringar i spelbrädets fördjupningar vinner. Man får alltså inte skjuta direkt på de färgade spelringarna, utan måste alltid använda den svarta stötringen som hjälp. Man väljer själv vilken fördjupning man vill skjuta ner sina spelringar i. Därför kan man alltid välja den fördjupning som ligger närmast.
Det gäller att vara smart och strategisk så att du satsar på att skjuta ner rätt spelringar i rätt tid. Du kan nämligen ha oturen att motståndaren råkar flytta på dem i nästa spelomgång. Givetvis går det bra att skjuta ner hur många spelringar som helst med ett och samma skott. Ju fler spelringar du skjuter ner, desto snabbare kan du ta hem vinsten.
Spelets regler
Det finns några få regler att ha koll på när du spelar Couronne, men de är alla riktiga enkla. Du behöver alltså inte läsa någon tjock regelbok innan du kan komma igång med att spela.
Alla lag får i tur och ordning skjuta ner sina spelringar i fördjupningarna. Följande regler gäller för olika händelser i spelet:
- Om du skjuter ner en spelring i din egen färg så får du skjuta en gång till.
- Om du skjuter ner en spelring i motståndarens färg så går turen över till det andra laget. Den nerskjutna spelringen plockas inte upp.
- Om spelringen råkar hoppa över spelbrädets kant när du skjuter den så får du lägga spelringen i den lilla cirkel som är närmast det hörn som ringen hoppade över.
- Om du råkar skjuta ner din svarta stötring i en av fördjupningarna så måste du plocka upp en av ditt lags spelringar som straff. Spelringen ska då placeras i den stora cirkeln på mitten av spelplanen.
Svårare än så är det alltså inte att spela Couronne!