Couronnespel – allt du behöver veta

När det kommer till klassiska brädspel, är det svårt att undvika att nämna Couronne. Detta spel, som var synnerligen omtyckt för några årtionden sedan, kan sägas vara en förenklad version av biljard, men med en egen speciell charm och spelstruktur. En av de stora fördelarna med Couronne är att det kräver mycket mindre utrymme än ett traditionellt biljardbord, vilket gör det betydligt mer praktiskt att förvara mellan spännande spelomgångar.

Om du är född i början eller mitten av 1900-talet, är sannolikheten stor att du har stött på Couronne någon gång. Kanske har du hittat ett dammigt spelset i ett gammalt förråd, eller så har du nyligen införskaffat ett splitternytt spelbräde. Oavsett, är det nu hög tid att friska upp minnet gällande spelreglerna – och självklart kan vi hjälpa dig med det!

couronne spelbräda

Ett spel med en rik historia

Couronne anses ha sina rötter i det indiska spelet Carrom, som dock skiljer sig något från Couronne genom att spelare skjuter ner ringar med sina fingrar istället för med hjälp av en kö. Couronne är även en något enklare version av Carrom, både när det kommer till regelverket och spelbrädets design. Men trots dessa skillnader, finns det likheter mellan Couronne och en rad andra spel världen över.

Till exempel har både Estland och Lettland nationalsporter som liknar Couronne, och även i Frankrike finns det spel med liknande bräden. Couronne blev dessutom extra populärt ombord på fartyg, eftersom det är en variant av biljard där det inte finns några bollar som kan rulla omkring när vågorna slår mot båten. Couronne nådde sin absoluta topp under 1930-talet, då det till och med arrangerades ett svenskt mästerskap i spelet på NK i Stockholm. Det var dessutom mycket omtyckt i Finland under sin storhetstid.

Hur Couronne är uppbyggt

Couronne är ett spel som är mycket lätt att greppa, vilket gör det till en perfekt aktivitet för hela familjen. Spelet rekommenderas från sex års ålder, vilket framförallt beror på att yngre barn kan ha svårt att hantera köerna och strategiskt tänkande som krävs. Det går utmärkt att spela med två till fyra deltagare per spelomgång.

I centrum för Couronne står det fyrkantiga spelbrädet. I varje hörn av brädet finns en fördjupning, tillsammans med en liten cirkel. I mitten av brädet finns en större cirkel. För att spela Couronne behövs dessutom köer, som är mindre varianter av de stavar som används i biljard.

Spelreglerna i Couronne

I Couronne placeras alla spelringar (som vanligtvis är formade som små ringar) i den stora cirkeln i mitten av spelbrädet. Målet med spelet är att använda köerna för att skjuta ner ringarna i de olika fördjupningarna. Den spelare eller det lag som först får ner alla sina ringar är vinnaren.

Spelets regler är raka och enkla. Alla lag skjuter turvis ner sina ringar i fördjupningarna. Det finns dock några viktiga regler att ha i åtanke:

  • Om du lyckas skjuta ner en ring i din egen färg, får du skjuta igen.
  • Om du skjuter ner en ring i motståndarens färg, går turen över till det andra laget. Den nerskjutna ringen plockas inte upp.
  • Om en ring råkar hoppa över brädets kant när du skjuter, får du lägga ringen i den lilla cirkeln närmast det hörn som ringen hoppade över.
  • Om du råkar skjuta ner din stötring i en av fördjupningarna, måste du som straff plocka upp en av ditt lags ringar. Denna ring placeras då i den stora cirkeln i mitten av brädet.

Som du ser är det inte särskilt komplicerat att lära sig Couronne. Så varför inte ge det ett försök och uppleva detta klassiska spel på nytt?”

Tips, är du nyfiken på att veta mer om casinon från Malta? Följ tråden för mer info.

//Gamaco.se