Poker och långsiktigt vinnande

Poker är visserligen till största delen ett skicklighetsspel, men på kort sikt har även nybörjaren chans att vinna över de mest rutinerade pokerproffsen, eftersom spelet har ett så tydligt inslag av slump/tur. Därför är det först på lång sikt det går att se att den duktige spelaren vinner över sina mindre skickliga motståndare. Kanske är det därför poker är ett så populärt spel – det räcker att lära sig reglerna och sätta sig vid ett pokerbord så har man chans att vinna, oavsett vilka motståndare man har. Att bli en vinnare i längden är däremot en annan historia.

Att ha en bra strategi
För att gå med vinst på längre sikt krävs att man har en bra strategi och är insatt i spelet. Nybörjaren som spelar allt för många händer, spelar dem passivt och går för långt med dem kommer oundvikligen att gå med förlust till slut (såvida inte motståndarna spelar konsekvent lika dåligt). Den som har koll på sitt spel kommer å sin sida garanterat att gå med vinst i det långa loppet. Även för den skicklige spelaren kan däremot de kortsiktiga variationerna bli väldigt stora.
Hur vet man då om man är en vinnande spelare? Det tar faktiskt riktigt lång tid att avgöra – för varje enskild nivå eller speltyp kan det ta hundratals timmar av spel innan man med rimlig säkerhet kan avgöra att man faktiskt går med vinst i det långa loppet. En sak är däremot säker: en spelare som är påläst och spelar med en vettig strategi har betydligt större chanser än den som inte gör det. Dessutom tränar man upp sitt spel och blir bättre med praktisk erfarenhet.

Spela de bästa händerna
Högst kortfattat går poker ut på att ha en bättre hand än sin motståndare i genomsnitt de gånger händerna visas ned. Man vill också ha en bra uppfattning om hur motståndarna spelar så att man kan utnyttja deras svagheter genom att anpassa sitt eget spel. Har man t.ex. en motståndare som spelar många draghänder vill man se till att de får betala för sina drag när man själv har bästa handen. Med en motståndare som spelar försiktigt och gärna drar sig ur har man kanske möjligheten att plocka upp en och annan pott med en bluff.
För nybörjaren är det extra viktigt att inte spela för många av sina starthänder, vilket är ett väldigt vanligt misstag. Därför brukar nybörjaren rekommenderas att anamma en ”tajt- aggressiv” spelstil där man bara spelar en liten andel av de starthänder man får, men gärna tar initiativet när man deltar i spelet. På så sätt kommer man generellt sett oftast att sitta med den bästa handen vid bordet med den här spelstilen. Sedan ser slumpen till att man inte alltid slutar som vinnare ändå, men det är en bra utgångspunkt.