Spel- och satsningsstrategier

Oavsett vilken typ av spel det handlar om behöver man någon form av spelstrategi för att lyckas. En mindre lyckad strategi brukar vara att inte ha någon spelstrategi alls. Valet av strategi är vad som skiljer en spelare från en annan och riktigt skickliga strateger brukar dessutom kunna göra sig en karriär vid spelborden. Vid till exempel kortspel som poker och blackjack är själva satsningsstrategin en del av själva spelet vid bordet, och hanteringen av pengarna avgör spelarens vara eller icke vara vid bordet. Man talar ibland om money management. Hur hanterar spelaren pengarna vederbörande har framför sig?

Även i spel av typen Odds, Måltips, Tips och till och med bingo är satsningsstrategin avgörande för utgången. Grundläggande är naturligtvis att ju bättre insatt man är i spelets strategi ju bättre går det och satsningsstrategin är en del av detta. En mer avgörande del är hur seriöst man tar sitt spelande. En mindre seriös spelare nöjer sig till exempel med att vinna en slant genom att satsa på rätt häst. En seriöst satsande travspelare lägger däremot pannan i djupa veck under tiden som vederbörande beräknar vilken som är den satsningsstrategi som kommer att ge den absolut högsta utdelningen.

vadslagning

Satsningsstrategier i poker

Vid pokerspel handlar valet av satsningsstrategi om vilken typ av poker man spelar. Förutom att det finns en lång rad olika pokervarianter finns det även varierande satsningsstrukturer. Avgörande för hur man klarar sig upp i insatsnivåer är hur man hanterar de olika satsningsstrukturerna. Vad man skiljer på inom poker är Limit, No Limit och Pot Limit och mindre variationer av dessa i form av till exempel spel med eller utan ante. Man ska inte missta sig och tro att till exempel Limit poker med sin mer kontrollerade satsningsstruktur skulle vara mindre skicklighetskrävande. Limit poker spelas av såväl amatörer som pokerproffs.

Skillnaden på amatörer och pokerproffs avgörs av insikten i satsningsstrategier

Vad som avgör vem som kommer att lyckas inom poker, och kanske till och med lyckas bli pokerproffs, avgörs av förståelsen av satsningsstrategier. Personen som inte förstår vikten av detta kommer dessutom att missa en del av spelets dimension. Satsningsstrategin är en del av spelets alla finesser. Fascinationen av pokerns alla finesser och dimensioner är av stor vikt för utgången och framgångarna. Utan fascination ingen karriär som pokerproffs. Insikterna i spelets strategier och konsten att behärska dess varierande satsningsstrukturer är vad som slutligen skiljer agnarna från vetet. Det finns en anledning till att man talar om speldjävulen.

Satsningsstrategier och pengar. Användbart även inom trading.

Om spel endast var en fråga om girighet skulle det inte lyckas fånga en så stor publik. Oavsett speltyp är det naturligtvis även ett nöje och för det flesta är det enbart ett nöje och ett tidsfördriv. För andra utvecklas detta med satsningsstrategier till en konst som man även kan använda sig av inom till exempel trading, det vill säga handel med aktier, råvaror, valutor etcetera. Det vore dumt att påstå att handel med aktier och råvaror inte handlar om en sorts spel. Det gör det nämligen. Och vissa spelar högt – och vinner stort – med en lyckosam satsningsstrategi.

Satsningsstrategier inom blackjack

Om spelet blackjack är ett turspel eller ett skicklighetsspel avgörs av vem som spelar spelet. För majoriteten av spelarna är det ett turspel och ett tidsfördriv. De lägger inte ner själen i spelet och fascineras heller inte vid blackjack av några eventuella finesser eller dimensioner av själva spelet. Återigen är det denna inställning som skiljer en spelare från en annan och vad som avgör vem som kommer bli en framgångsrik blackjackspelare. Har man väl lärt sig de grundläggande satsningsstrategierna och poängen med spelet är man på god väg att bli en långt bättre spelare än den som bara fördriver tid.

Gott så. Man lyckas bättre vid bordet. Man har börjat få grepp om spelets finesser. Nu är det dags att avancera till en högre dimension av spelet. Satsningsstrategin går att använda på flera nivåer. Har man misslyckats i en giv är valet av satsningsstrategi avgörande för utgången av nästa giv. Ju fler djup och dimensioner man upptäcker i spel som poker och blackjack, desto större förståelse får man för speldjävulen. Frågan är om det är speldjävulen som styr utgången av spelet? Eller är det förmågan till fascination av spelets alla dimensioner som gör att man väljer att slå sig i lag med sammalunda speldjävul?

Sammanfattning

I alla typer av spel kommer förmågan till “Money Management” att vara avgörande för framgångarna. För de flesta som ägnar sig åt någon typ av spel kommer själva spelandet aldrig utvecklas till något mer än ett nöje och en stunds tidsfördriv. Detta med money management och satsningsstrategier har då underordnad betydelse. Man har avsatt en summa pengar till spel och man fäster ingen vikt vid om man förlorar den. Det är roligt att vinna men de flesta med den här inställningen till spel brukar lämna spelet tomhänta, men nöjda. För andra är satsningsstrategier en del av de finesser som leder till spelvinster, till och med en livsstil.